

SECOND AMERICAS RISE FOR HEALTH AGENDA (RISE II) 11 MARCH 2024 HOTEL: Melia Caribe Beach Room: Isabella 2&3 PUNTA CANA, DOMINICAN REPUBLIC

11 March 2024		
8:00 - 8:30 30 min	Registration & Breakfast	
8:30 – 8:40 10 min	 Welcome and Opening Remarks The Honorable Gina Raimondo, U.S. Secretary of Commerce [pre-recorded video] Introduced by: The Honorable, Diane Farrell, Deputy Under Secretary for International Trade, 	
	U.S. Secretary of Commerce	
8:40 – 8:55 15 min	RISE Participant Introductions Led by U.S. Department of Commerce	
Trade & Investmen	t: Capturing Health Investment and Manufacturing & Generating More Jobs in the Americas	
8:55 – 9:25 30 min	 Multisectoral Perspectives [18 minutes, 3 minutes per speaker] Speakers will share developments on pillar workstream initiative(s) and are encouraged to share multisectoral collaboration ideas that can help the Americas capture more health investment and manufacturing The Honorable Carlos A. Grabois Gadelha, Secretary of Science, Technology, Innovation and Health Complex, Brasil [pre-recorded video] The Honorable Victor Ito Bisonó, Minister of Industry, Trade and MSMEs, Dominican Republic The Honorable José Luis Satdjian, Subsecretario de Salud Pública, Ministerio de Salud Pública, Uruguay Mr. Sinan Atlig, Regional President, Latin America, Pfizer Ms. Varnee Murugan, Executive Director, Global Initiative on Health and the Economy, U.S. Chamber of Commerce (Pillar Workstream Project Lead) Mr. Fabrizio Opertti, Manager, Trade and Integration, Inter-American Development Bank Mr. Eric Farnsworth, Vice President, Council of the Americas Discussion [12 minutes] Moderator / Rapporteur: Mr. Pepe Zhang, Senior Fellow, Adrienne Arsht Latin America Center, Atlantic Council 	
Regulatory Improvements: Good Regulatory Practices and Regulatory Convergence		
9:25 – 9:55 30 min	Multisectoral Perspectives [18 minutes, 3 minutes per speaker]	



ed to atory Food
Food
rs,
ed to
ırrollo
al
ca,
on



10:25-10:40 15 min Coffee Break

Ethics: The Foundation of Healthy Economies and Ecosystems		
10:40 – 11:00 20 min	 Multisectoral Perspectives [12 minutes, 3 minutes per speaker] Speakers will share developments on pillar workstream initiative(s) and are encouraged to share multisectoral collaboration ideas that can encourage ethics and business integrity Mr. Adam Al-Sarraf, Senior Counsel for Latin America & the Caribbean, Department of Commerce, United States Mr. Carlos Pimentel, Director of Dirección General de Contrataciones Públicas, Procurement, Dominican Republic Mr. Carlos Gouvea, Institutional Director, Ethics Health Institute and President, ABIIS - Brazilian Alliance of Innovative Healthcare Industry, Brazil Ms. María Alejandra Pérez, Transparencia Venezuela, Venezuela Discussion [8 minutes] Moderator / Rapporteur: Mr. Gerry Zapiain, Senior International Trade Specialist/Health Industries, International Trade Administration, Department of Commerce, United States (Pillar Workstream Lead) 	
Equity and Inclusivity: Creating Better Health for All Communities		
11:00 - 11:20 20 min	 Multisectoral Perspectives [12 minutes, 4 minutes per speaker] Speakers are encouraged to share multisectoral collaboration ideas in support of equity and inclusivity, creating better health for all communities Mr. Regis Spindola, Diretor de Proteção Social Especial, da Secretaria Nacional de Assistência Social, Ministério do Desenvolvimento, Assistência Social, Família e Combate a Fome, Brasil Mr. Rafa Chaves, Head of International Policy for Latin America, Organon Mr. Leonardo Sánchez, Executive Director, Amigos Siempre Amigos Discussion [8 minutes] Moderator / Rapporteur: Mr. Marcos Urupa, Citizen Forum of Américas Representative, Brasil 	
Digital Health: Making Healthcare More Accessible, Affordable, and Scalable		
11:20-11:45 25 min	Multisectoral Perspectives [18 minutes, 3 minutes per speaker]Speakers will share developments on pillar workstream initiative(s) and are encouraged to share multisectoral collaboration ideas that can help implement digital health, making healthcare more accessible, affordable, and scalable• Dr. Amado Alejandro Baez, Health Advisory Presidency of the Dominican Republic	



	Mr. Jordi Fernandez Capo, President & Head for Latin America, Roche Diagnostics Latin America (Pillar Workstream Project Lead)
	 Ms. Maria Boyce, Vice President Global Public Affairs, BOMI UPS Healthcare
	 Mr. Pablo Ibarrarán, Social Protection and Health Division Chief, Inter-American Development Bank
	• Dr. Sebastian Garcia , Director, Evidence and Intelligence for Action in Health, Pan American Health Organization
	• Mr. Marcos Urupa, Citizen Forum of Américas Representative, Brazil
	Discussion [8 minutes]
	Moderator / Rapporteur: Mr. Ben Moscovitch, Head, Healthcare and Life Sciences, Public Policy, Amazon Web Services
11:45-12:00 15 min	RISE Consensus Statement Review
	To facilitate advancement of pillar workstreams in the RISE statement, and to provide inputs into the 2024 RISE consensus statement, the RISE Secretariat invites countries to provide feedback on proposed language for each of the 6 pillar workstreams.
	Moderator: RISE Secretariat
12:00 - 12:35	Closing Panel
35 min	• The Honorable Miguel Rodríguez Viñas , Viceministerio de Fortalecimiento y Desarrollo del Sector Salud, Republica Dominicana – requested
	• Mr. Ferdinando Regalia, Social Sector Manager, Inter-American Development Bank
	• Ms. Mary Lou Valdez, Deputy Director, Pan American Health Organization
	Moderator: Ms. Patricia Wu, Chair, Americas Business Dialogue Health Working Group
12:35 – 12:40 5 min	Group Photo
12:40 – 13:30 50 min	Lunch